Print

Plantsoen vernoemd naar verzetsheld "Piloten Joep "




Joep ter Haar
(*1917 †1976)


Vervolg:

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam Joep ter Haar terecht in het verzet en raakte betrokken bij de zgn "Pilotenlijn".
Neergeschoten piloten en onderduikers werden onder zijn begeleiding vanuit de Achterhoek meestal per trein in veiligheid naar Limburg gebracht.
Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel en/of andere onderduikadressen.
Ongeveer 70 neergeschoten piloten en 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid.
Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden en zijn de meeste verzetsstrijders uit deze groep destijds gefusilleerd.
Joep is een van de weinigen die aan de dood wisten te ontsnappen.
Door zijn acties werd hij bekend onder de bijnaam "Piloten Joep ", en is nog steeds een begrip in Lichtenvoorde en Limburg, met name Ohé en Laak.


"PILOTEN JOEP " MEERMAALS ONDERSCHEIDEN.

Zijn heldendaden resulteerden in een aantal zeer hoge onderscheidingen.
Zo ontving Joep de hoogste Engelse onderscheiding, de "British Empire Medal" ", het Franse "Croix de Guerre" en de Amerikaanse "Medal of Freedom".
In 1967 werd Joep officieel onthaald door de voormalige Canadese "Escaping Society" , bij welke gelegenheid hij de hoge Canadese onderscheiding de "Maple Leaf" ontving.
Bij gelegenheid van zijn 25-jarig politiejubileum werd hem door Prins Bernhard de "Eremedaille in Brons in de Orde van Oranje-Nassau" uitgereikt.
Voorwaar een indrukwekkend lijst en zeer verdiend.


LIGGING VAN HET PLANTSOEN

Het verzoek van de familie Ter Haar, om Joeps naam te laten terugkomen in het voor hem zo belangrijke Lichtenvoorde, resulteert nu dus in een plantsoen met de naam: "Joep ter Haar plantsoen".
Het plantsoen ligt een echte verzetsheldenbuurt en ligt tussen straten met naam van andere verzetsstrijders, zo wordt het omsloten door de Van Heijdenstraat, Gert Reindersstraat en Hendrik Leemreizestraat. Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren destijds de strijdmakkers van Joep.
Een mooie en passende plek dus voor het plantsoen.

Naar de vader van Joep, Bernard ter Haar, plaatselijk veldwachter en ook werkzaam in het ondergrondse verzet, werd in Lichtenvoorde al eerder een straat vernoemd.


ONTHULLING IN TEGENWOORDIGHEID VAN FAMILIE

Het streven is om de onthulling op maandag 4 mei overdag te laten plaatsvinden, in tegenwoordigheid van zijn kinderen, zijn enig nog in leven zijnde zus en familie.
Een mooi moment, in het jaar waarin we 75 jaar onze Vrijheid vieren en exact 40 jaar na de onthulling van de Bernard ter Haar straat.

Joep zelf zal daar niet bij zijn; hij overleed in 1976, amper 58 jaar oud.


Bron: ELNA


Mocht u geinteresseerd in Joep's verleden als politiecommandant in "Rayon Heijen"? Historisch Heijen heeft een leuke compilatie gemaakt.
klik maar eens op:
"Joep ter Haar voor niemand bang, behalve voor de tandarts"